Verlichting

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Verlichting

Oorbellen, ringen, armbanden, allemaal sieraden voor de mens. Het interieur kent ook sieraden: voor mij speelt verlichting hierin de belangrijkste rol. Een peer kan een bepaald soort licht afgeven, maar het armatuur is vaak een nog fraaier sieraad in de ruimte dan de lichtbron zelf; het vormt dan een object, een kunstwerk op zich.

400_schermafbeelding_2016_01_18_om_13_31_47.png 400_schermafbeelding_2016_01_18_om_13_32_58.png 400_schermafbeelding_2016_01_18_om_13_28_56.png

Led-licht adviseerde ik zeer weinig: de kleur was altijd kil en koud. Tot enkele jaren geleden de ontwikkeling verder doorzette en de kleuren werden aangepast: warm licht daar waar koud licht niet sfeervol was. De ontwikkelingen stonden niet stil en op een gegeven moment kon een lamp zelfs veranderen in kleur; tegenwoordig zelfs bedienbaar per Huelamp via een appje op je telefoon. Erg praktisch als je met vakantie bent: je kunt op afstand je verlichting aanpassen!

Maar welke lamp in led geeft dan een warme kleur? Dit wordt overzichtelijk aangegeven in K van graden Kelvin: hoe lager de waarde van de kleurtemperatuur, hoe warmer het licht. Een ledlamp van 2700k geeft dus een warm licht, vergelijkbaar met een gloeilamp. In onderstaand overzicht is af te lezen welke waarde voor welk soort licht staat:

600_kleurtemperatuur.png

De termen wit, neutraal wit, helder wit en warm wit worden ook geregeld gebruikt. Er is geen duidelijke afspraak over welke kleurtemperatuur nu precies welk wit moet zijn in K.
Meestal wordt neutraal wit voor 4000K gebruikt en helder wit of daglicht wit voor 6500K.
Dit geldt ook voor warmwit. Sommige leveranciers noemen 3000K vaak al extra warmwit. Maar meestal is 3000K gewoon warmwit, 2700K extra warmwit en 2300K is flame warmwit.

400_feestverlichting_2386_100_2.jpg 400_sfeerlicht.jpg

En natuurlijk niet al te onbelangrijk: waar plaats je welke lamp in bijvoorbeeld je woonkamer? Een gemakkelijk houvast is het 3-lichtpuntensysteem in de zithoek: 1 indirect lichtpunt bij de televisie, 1 lichtpunt als leeslicht bij de bank of stoel en 1 centraal te bedienen lichtpunt; dit kan een plafondspot zijn, bij voorkeur geen hanglamp. Daarnaast kun je uiteraard extra lichtpunten toevoegen ter decoratie, als je de totale sfeer maar bewaakt: het moet geen bouwplaats worden. Boven de eettafel is het wel de beste keuze om er een hanglamp te plaatsen: de lichtbundel van de hanglamp vormt een warme lichtmantel rond de mens aan tafel.

400_fertility_design_lichtplan_algemeen.jpeg 400_eettafel_3.png

  

Plaats zelf ook een reactie

*) Verplicht veld