Respect

 

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Respect

Vanmorgen las ik een artikel over woonclichés in de krant, en mij overviel een naar gevoel: het missen van respect. Zeer actueel door de respectloze recente gebeurtenissen op nieuwjaarsnacht in diverse steden in Duitsland maar ook nog steeds in veel gebieden in de rest van de wereld. Het missen van respect ten opzichte van de anders denkende en gelovige medemens, en het overtuigd zijn van je eigen geloof hierin, met geweld als wapen.

Maar wat heeft dat nu met interieur te maken? Juist: meer dan je denkt. Een interieur zoek je al dan niet zorgvuldig uit, de één interresseert het namelijk niet op welke kleur bank hij of zij zit, en welk vloerkleed er voor warme voeten zorgt; de ander juist wel, en zoekt uitgebreid de juiste combinaties bij elkaar. Ieder zorgt dat de omgeving waarin zij of hij leeft prettig aanvoelt, een passend warm jasje is, veiligheid biedt.

Soms lukt het niet deze keuzes te maken en mag ik hierbij steun bieden in de vorm van interieuradvies. Om dit goed te kunnen volbrengen zal ik eerst vragen moeten stellen en luisteren: wat zoeken ze voor vernieuwing, wat willen ze behouden, met wie leven ze waar in welke ruimte bij voorkeur het liefst, welke functie voor welke ruimte mag meer aandacht krijgen, van welke stijlen houden ze, wat vinden ze mooi en wat juist afschuwelijk, willen ze tijdloos of juist hiepertrendy; ieder leeft weer anders.

Wekelijks komt er op welke manier dan ook wel informatie voorbij over wat er aan interieurelementen te koop is via tijdschriften, televisie, reclame, kranten, enz. Onbewust neem je de informatie op waar je je toe voelt aangetrokken: wat ik zie is hip, is in? Maar zijn dat allemaal verkeerde keuzes omdat je je hebt laten leiden door de beelden die op je pad komen? Ben je dan opeens met je interieur úit omdat je de witte letters Home in je vensterbank hebt gezet omdat dat dat al 2 jaar geleden op de markt was? Ben je dan opeens uit de tijd omdat je 4 jaar geleden een grijze bank hebt gekocht? Ik kan me voorstellen dat dit naar voelt om te lezen: want wie bepaalt immers wat woonclichés zijn en dat deze not-done zijn?

400_grijze_bank.jpg 400_canvas_boven_tafel1.jpg 400_dsc06096.jpg

De snelheid in vormgeving en stijlen in de interieurwereld gaan de laatste decennia zó snel; weinig mensen hebben het financiële vermogen dit bij te benen en de laatste trends aan te schaffen. Maar ook niet iedereen geeft de voorkeur aan wat nu trendy is: want misschien houd je wel helemaal niet van retro of kleur, wil je juist alleen naturelle tinten of zwart-wit.

Respect voel ik daarom niet bij het woord 'woonclichés': uit en in, done en not-done, who cares; voel je prettig in je omgeving, met wel of geen kleur, een grijze hoekbank of gele sofa, witte of paarse letters op de vensterbank, foto op canvas of kunst aan de wand, enz. Wie zegt dat je moet afwijken van de buren? Je schaft aan wat je zelf mooi vindt, en niet wat 'men' fout of een eenheidsworst in het Nederlandse interieur vindt. Wil je dus toch graag die witte letters, windlichten, steigerhouten kast, vierkanten dienblad en canvas aan de wand? Geen probleem, van mij mag het, ik heb respect voor jouw keuzes: samen maken we er een fijne leefomgeving van; want van mij hoor je niet wat 'uit' is, maar wel wat goed bij je past!

400_canvas.jpg 500_diversen.jpg

 

Plaats zelf ook een reactie

*) Verplicht veld