15 jaar geleden begonnen

 

____________________________________________________________________________________________________________________________

15 jaar geleden begonnen

Door Frank Kolijn werd ik via LinkedIn vanmorgen gefeliciteerd met het feit dat ik 15 jaar geleden gestart ben als zzp-er. 1 januari 1999, het klopt, vanaf die datum sta ik ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ik besefte dan ook meteen dat deze heuglijke feestdag totaal aan mij voorbij is gegaan 22 dagen geleden... Ben ik dan niet trots? Tuurlijk wel! Ik ben zéker trots! Trots dat ik ooit mijn hart gevolgd heb: doen wat je graag doet, waar je goed in bent; en zeker niet onbelangrijk: dat een ander dat ook vindt en je er dus je werk van kunt maken. 15 jaar bezig mogen zijn met mijn passie: het inrichten van interieurs; creatief met ruimtes en materialen om mogen gaan; én: mensen door middel van deze passie mogen helpen om zich prettiger in hun ruimte te laten voelen.

Het vak interieurstylist bestond in die tijd nog niet echt. Het is ontstaan uit tvprogramma's in de jaren '90: op een eenvoudige manier je huis in een nieuw jasje steken met behulp van een interieurdeskundige. Geen hoge kosten van binnenhuisarchitecten; het laten inrichten van je interieur kwam nu binnen het bereik van iedereen. Het vak met de naam interieurstylist ontstond. Omdat in die tijd nog niet echt helder was of je jezelf stilist of stylist moest noemen besloot ik stilist te zijn: het stileren van ruimtes, dat was mijn ding! Ik ben dan ook begonnen met de naam Interieurstilering Jacque-Line. Het tweede gedeelte van mijn bedrijfsnaam heb ik overigens niet zelf verzonnen: grafisch vormgever Rolf van der Heijden, heeft dit voor mij ontworpen. Het spreekt aan de telefoon van geen meter uit, maar ik ben nog steeds trots op zijn logo: mijn eigen naam, in oranje, op een creatieve manier neergezet! Niet alleen het logo heb ik al 15 jaar, ook de kleur. Oranje staat namelijk o.a. voor openheid: je stelt jezef open voor anderen. In mijn adviezen is de inbreng van de opdrachtgever namelijk erg belangrijk; het is niet altijd míjn idee, maar óns idee. 

300_photo_22-01-14_12_32_55.jpg 300_eerstelogo.png

15 jaar geleden was het gebruik van de computer nog erg not-done in mijn vak: alles moest met de hand. Eén van mijn eerste schetsen vergeet ik dan ook nooit: vol trots naar de klant met mijn schets voor haar woonkamer. 'Goed idee zo met die bank!'. Ik glom van trots ... tót haar vriend binnen kwam... 'goh, leuk die kuifje-tekening'.... Dit heeft er jaren voor gezorgd dat ik erg onzeker was en hard heb moeten knokken voor waar ik nu sta: wél trots op mijn werk! Dat ik die tekening zo snel niet kan vinden komt misschien wel omdat ik hem kwijt ben...om er niet meer aan herinnerd te worden. Wat ik nog wel bewaard heb is een van mijn eerste grote opdrachten: het ontwerpen van een menukaart voor De Konditorei. Aan de hand van het prototype heb ik hem uit mogen voeren. Daar leer je ook weer veel van: veeeeel te weinig uren gecalculeerd... Stileren heb ik schijnbaar ook gedaan met mijn archief...de kunst van het weglaten, ik heb erg weinig oud werk meer liggen...

Een opleiding voor interieurstylist was er toen nog niet; alles moest ik zelf uitdokteren. Met m'n achtergrond vanuit het docentschap textiele werkvormen en tekenen, en Detex en dessinontwerp kwam ik al een heel eind: kennis en gevoel voor materiaal en ruimte; en wíllen. Jaren lang mezelf allerlei programma's eigen gemaakt door uren achter de computer te zitten, oefenen oefenen oefenen.... Want ik geloofde wél in dat kastje: daar lag de toekomst; óók in dit vak.

300_img_5171.jpg 300_img_5169.jpg

Maar niet alleen met oefenen kom je er; je hebt ook hulp nodig. Die hulp heb ik o.a. gekregen door ruim 13 jaar bij Van Westen Mannenmode gewerkt te hebben: kennis staat zo'n beetje op 1 bij klanten: weet waar je over praat als je iets verkoopt. Het vertrouwen dat ik daar heb gegeven aan mijn klanten kon ik meenemen naar mijn nieuwe vak als interieurstylist. Interieur en mode lopen trouwens parallel; de trends volgen elkaar in het zelfde tempo op. Dus de combinatie mode en interieur was eigenlijk niet zo gek tijdens de 6 overlappende jaren bij Van Westen Mannenmode en mijn eigen bedrijf.

300_sitevis1voor.jpeg 300_sitevis1na.jpeg 300_martijn_jacq4.jpg

Een andere hulp was de bekendheid via RTL4: ik heb 5 programma's mogen maken met Martijn Krabbé voor het programma In Holland Staat Een Huis. Daar heb ik veel geleerd: met beperkte middelen en kosten een nieuw interieur neerzetten. Maar ook het organiseren van een verbouwing: wat laat je wie doen en wanneer.

300_2wandkast.jpg 300_img_0605.jpg 300_mg_1971_co.jpg
300_deurdetail.jpg 300_loungeachter.jpg 300_p9161315.jpg
300_img_1069.jpg 300_img_9594.jpg 300_img_0605.jpg

In de loop van de jaren bleek dat interieurstylist of interieurstilist niet meer bij mij paste: ik deed meer dan alleen stylingwerk. Het ontwerpen van meubelen en complete panden aanpassen; soms zelfs de gevels; zorgde een aantal jaar geleden voor een naamsverandering: Jacque-Line Interieurvormgeving. Ik ben meer bezig met het vormgeven van het totale interieur, maar uiteraard ook nog steeds de styling ervan. Deze naam pakt een breder deel van mijn werkgebied.

15 jaar verder, zo'n ruim 300 unieke klanten verder, 300x ervaring verder. Maar ik kan nog leren voor 300 jaar!

PS waarschijnlijk staan er behoorlijk wat spelfouten in door mijn plotselinge heftige enthousiasme dit blog te schrijven;  een computer is leuk, maar ik blijf mens....

 

 

16 jaar en 2 dagen in het vak bezig... èn hoe?! Jouw enthousiasme, creativiteit, vriendelijkheid en gevoel voor sfeer horen ook bij die kleur ORANJE in jouw logo. Het matcht dus perfect bij jou(w bedrijf)! We wensen je nog vele oranje jaren erbij, om alle ideeën, die je hebt op een Jacque-Line manier te verwerken. Veel geluk en werk-plezier met alles wat je nog gaat aanraken! Kleurrijke groeten van ons.

BriljansS* Bianca & Serge :: 20-01-2015 @ 18:10

Foutje in de tekst ... 15 jaar en 363 dagen ...

BriljansS* Bianca & Serge :: 20-01-2015 @ 18:13

http://google0123.com/

HolaBromz :: 21-03-2018 @ 03:26

Plaats zelf ook een reactie

*) Verplicht veld