Hippe stad Kopenhagen en Treviso, en de straatjes van Venetië

 

____________________________________________________________________________________________________________________________

Hippe stad Kopenhagen en Treviso, en de straatjes van Venetie

Vorig jaar ben ik op een heel speciale manier gaan reizen: Couch Surfing. Een soort Social Media maar dan op het gebied van reizen. Erg interressant om bewoners van een land op deze manier te kunnen spreken en te leren kennen. Omdat ik er op een gewone doordeweekse paar dagen was moest mijn Couch werken dus ben ik op hun fiets de stad door gecrosd: Kopenhagen. De vriendelijkheid en rust van deze stad maken mij nog steeds warm als ik aan deze stedentrip terug denk. Elke straat, elke winkel, steeds weer een echt en eerlijk gevoel. Ook was duidelijk te proeven dat daar veel trends vandaan komen: zelfs je kind van school halen gebeurt in een deftige plisserok met grote bloemcorsage.

300_kopenhagen_letters.jpg

300_fiets.jpg 300_marimekko.jpg

 De trends die ik toen gespot heb zijn de trends van nu: rondingen van hout in de meubelen en accessoires in de kleuren blauw en geel, gecombineerd met grijstinten. Elke winkel was dan ook in de richting van deze trend; ik zag weinig andere invloeden. 

400_meubelen2.jpg 400_beleving.jpg

Ook een hele ervaring waren de winkels die horeca en detailhandel vloeiend in elkaar lieten overlopen: een winkel waar je kleding, schoenen, interieuraccessoires e.d. kon kopen maar waar je ook tijdens het winkelen even uit kon blazen op een luie bank onder het genot van een drankje en snelle snack; luisterend naar hippe muziek.

300_treviso.jpg

Waar ik ook een warm gevoel van kreeg was Treviso: misschien geen grote bekende stad maar ook zo'n eerlijke stad als Kopenhagen. Geen mobieltje te bespeuren, iedereen praat met elkaar; en niet omdat ze geen mobieltjes hebben maar er gewoon geen tijd voor hebben: op elke hoek omhelzen ze weer andere mensen. Op zaterdag gaan de Italianen daar shoppen in de hipste winkels en even later een wijntje drinken op straat. In de hele kleine cafeetjes (of liever wijnkasten) haal je wijn en een kaasplankje; bier was er niet eens te verkrijgen.

400_treviso1.jpg 400_trevio_cafe.jpg

300_venetie_letters.jpg

Als ik dan terug denk aan Kopenhagen en Treviso dan heb ik vorige week in Venetië niet gevonden wat ik had gehoopt. Natuurlijk: de waterstraatjes zijn mooi, de gondels zijn mooi, de gevels zijn mooi, maar dan houdt het ook op als je ook in deze stad weer op zoek gaat naar trends.

Als je naar Italie gaat ga je tenslotte ook voor het leer: schoenen en tassen. Niet dat ik geen tassenwinkel ben binnen gegaan, nee, ik heb er denk ik wel 25 van binnen gezien. Maar helaas...alle 25 hetzelfde. Op een gegeven moment dacht ik warempel dat ik een verkeerd vliegtuig gepakt had: het leek wel of ik in China zat. Niks geen Italië te proeven: niet in het interieur als ook niet in de verkoopwaar. Als gevolg van deze chinese invasie gaat elke stad hetzelfde zijn over een aantal jaren ben ik bang: overal waar toeristen zijn zijn Chinzezen met hun winkels. Maar ik heb er doorheen kunnen kijken: ook Venetië is mooi; elk straatje, elk waterstraatje is een schilderijtje. Maar niet om te trendshoppen, daar is Treviso voor!

400_photo_10_10_13_09_30_50.jpg 400_photo_10_10_13_10_52_52.jpg 400_photo_10_10_13_16_16_31.jpg

En elke stad blijft uiteindelijk toch zijn eigen cultuur wel behouden, daar zullen ook wij een beetje voor moeten zorgen. Ik ben dan ook trots dat ik deze stoere botten bij een hip italiaans atelier heb gevonden. Waarom nou uitgerekend dit paar? Ik denk omdat ze staan als een bank, een zware bruine leren bank met speciale met de hand bewerkte details. Want ook in je interieur is een speciaal vervaardigd exemplaar een sieraad voor je inrichting! 

400_venetie_038.jpg 400_photo_12-10-13_09_11_53.jpg

 

 

 

Plaats zelf ook een reactie

*) Verplicht veld