interieurblog

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Het nieuwe leven van Enzo Knol,

het is niet zo zeer het nieuwe leven van Enzo knol dat mij bezig houdt, maar meer het nieuwe leven dóór mensen als Enzo Knol.

400_682379080.jpg 400_682379080.jpg

 

Vroeger kende je deze persoon niet, vóór het Youtube-tijdperk. Dan las je tijdschriften, de krant, luisterde naar de radio en je keek televisie; en wist niemand wat Enzo van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat met zijn leven deed. Maar het fenomeen vloggers heeft hier verandering in gebracht; en hiermee tegelijkertijd een heel andere dimensie aan het interieur gegeven.

Jaren terug in de tijd zat het hele gezin rond de radio, later werd dat lang uit voor de televisie, allemaal samen op de bank. Nu is het kijken on demand: je kijkt en luistert wannéér je wilt en wát je wilt. Ongemerkt zorgt dit voor veranderingen in het  interieur: niet alle zitplaatsen hoeven meer gericht te zijn naar de televisie; een gemakkelijke stoel naast de televisie om met je iPad of telefoon in te hangen, geeft flexibiliteit aan het inrichten.

400_1_radio.jpg 400_2_tv.jpg

 

Het is dan ook geen probleem meer dat niet vanuit iedere zitplaats goed zicht op de televisie is. Dus eindelijk kan die grote bank een plaats krijgen; of juist een kleine bank, gecombineerd met verschillende fauteuils, waarvan er dicht bij de haard kunnen staan wat voorheen niet kon vanwege het slechte zicht op de televisie.

400_tvscreen_640x353.jpg 400_2013_12_17_apptivity_gr.jpg

 

Voor vooral grote gezinnen geeft dit veel meer mogelijkheden: bij elkaar zitten is nog altijd belangrijk, maar niet alles hoeft gesitueerd rond de televisie. 

Betekent dit dat er een ommekeer komt in de afmeting van televisies, stopt de groei qua formaat? Geen idee, we zullen het in de loop van de tijd ondervinden, hoe de mens dit zal vormgeven door zijn/haar eigen kijk- en luistergedrag. 

400_1_7_million_titan_zeus_370_inch_television_1.jpg 400_how_to_be_a_confident_introvert_3_ways_to_excel_in_your_career_970x791.jpg

 

 

11-01-2018 @ 13:29 :: 2 Reacties :: Reageer :: Link

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Een achterwand van kunststof in de keuken

Waar de keuken vroeger puur een plek was om te koken, is de keuken tegenwoordig een ruimte die echt een onderdeel van de leefruimte is geworden. Vaak is er een zitgedeelte in de keuken of loopt de keuken over in de woonruimte. Daarom is het tegenwoordig steeds belangrijker geworden hoe de keuken er uit ziet. Vroeger was het vooral zaak dat de keuken praktisch ingericht was. Nu is ook de esthetische kant een belangrijk onderdeel geworden. In de meeste moderne inrichtingen is de traditionele tegelwand van de keuken niet meer op zijn plek. Vaak past een kunststof achterwand veel beter bij de rest van het interieur. Over het algemeen zijn er drie vormen van kunststof platen te onderscheiden die geschikt zijn voor in de keuken: Dibond, Plexiglas en HPL. Wil je een uitleg per soort? Lees dan het uitgebreidere artikel op het blog van Kunststofplatenshop.nl.

400_kunststof_achterwand_keuken_in_blauw_met_led1.png

De voordelen van een kunststof achterwand
Het allerbelangrijkste van een keukenwand is natuurlijk dat deze de keuken hygiënisch houdt. Het oppervlak moet tegen wat spatjes kunnen en makkelijk schoon te maken zijn. Wat dat betreft zijn een kunststof- en tegelwand aan elkaar gelijk. Beide zijn makkelijk schoon te maken. Echter, mocht je eens een keer een andere look voor je keuken willen is dit met een tegelwand echt geen gemakkelijke opgave. Vaak moet hier een expert aan te pas komen, zeker bij het zetten van een nieuwe tegelwand. Hier heeft een kunststof achterwand wel een voordeel. Het demonteren van een kunststof achterwand is een gemakkelijk klusje. Het hele paneel is zo te verwijderen. Ook het monteren van een nieuwe kunststof achterwand is zo gedaan. Er hoeft geen expert aan te pas te komen. Een kunststof achterwand kun je namelijk gewoon schroeven of kitten. Dit scheelt ook in de kosten. 

400_kunststof_achterwand_keuken_in_rood.png

HPL of Trespa als achterwand voor in de keuken
HPL staat voor High Pressure Laminate, ook wel bekend als Trespa. Zeker als je de kostprijs belangrijk vindt is dit aan te raden. Ook de kwaliteit is erg goed. Doordat HPL een harde laag heeft aan de oppervlakte, kan deze goed tegen krassen, stoten, intensief schoonmaakwerk en hitte. Wel zo handig voor in de keuken dus! Ook de mogelijkheden op het gebied van kleur zijn divers. Zo is er altijd een HPL achterwand die bij de rest van het interieur past. Daarnaast zijn er diverse plaatafmetingen te krijgen. Deze lopen tot wel 130 bij 305 centimeter. Mocht dit te klein zijn of wil je gewoon meerdere platen met meerdere kleuren? Dit is natuurlijk mogelijk! Zo kun je je keuken helemaal naar eigen wens maken. Het is bijvoorbeeld een slimme keus om achter de kookplaat een wat donkerdere plaat te plaatsen. Deze laat spetters minder zien. Mocht je nou voor de rest een lichte keuken hebben kun je voor de rest juist weer lichtere platen gebruiken. Een nuttige tip is om te letten op de oppervlaktestructuur. Het is aan te raden om te kiezen voor een wat gladdere oppervlakte structuur. Dit omdat dit makkelijker schoon te maken is. 

400_kunststof_achterwand_keuken_in_rood.png

19-05-2017 @ 09:24 :: 2 Reacties :: Reageer :: Link

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Trends 2018 volgens Lidewij Edelkoort

Toen Lidewij Edelkoort in november 2016 haar halfjaarlijkse trendpresentatie gaf was Donald Trump net verkozen tot nieuwe president van de Verenigde Staten. Lidewij opende haar presentatie met Trump en zijn schaduw bleef over haar verhaal hangen. Desondanks was het een positief, optimistisch betoog waarin de transitie - waar we het al jaren over hebben - langzaam maar zeker zichtbaar wordt. 

Post truth: flexibiliteit en ambiguïteit in identiteit en betekenis

De tijd waarin we leven vraagt om 'trans shaping' van kleding, aldus Edelkoort. We bewegen ons continu tussen verschillende werelden en werkelijkheden, hebben daarbinnen verschillende rollen en identiteiten. Dat gaat natuurlijk niet alleen over mode; deze trend is zichtbaar in alle aspecten van de maatschappij, en dus van onze levens. Eén betekenis is geen betekenis; jouw waarheid is een andere dan die van mij; what you see is not what you get.  

Left: Craig Green men's fashion // right: upholstered chair Byswans #trends #ss2018 #mensfashion #upholstery #padded
links: Craig Green // rechts: BySwans

Materiaalkennis en vakmanschap

Om tot nieuwe vormen te komen is kennis van het oude nodig. Welke materialen worden waarvoor gebruikt, wat zijn de functionaliteiten, hoe zit het in elkaar? Kennis van materiaal en de ontwikkeling daarvan is essentieel; voor technische kennis en vaardigheden zoals patroontekenen, afwerking en detaillering zal een sterke herwaardering ontstaan. In de zomer van 2018 zullen allerlei nieuwe vormen te zien zijn, veel losse panelen, mouwen en manchetten bijvoorbeeld, die los staan van het het kledingstuk waartoe ze behoren. Ook in interieur en accessoires wordt volop geëxperimenteerd met materialen en de toepassing daarvan. Dat dat er soms erg 'onaf' uitziet is precies de bedoeling: we zijn aan het onderzoeken en perfectie is saai. 

In vormen, thematiek en symboliek blijft de geschiedenis een belangrijke inspiratiebron, maar in een post truth periode hoeft die natuurlijk niet per se letterlijk genomen te worden. 

Left: imperfettolab chair Nido. Right: Jens Praet, draped metal furniture  #trends #interior #design #furniture #metal #ss2018

links: Nido van Imperfettolab // rechts: Jens Praet, gedrapeerd brons uit de serie 'dressed'

Left: Pao Hui Kao - experiments with welding // Right: Zach Stathopoulos chair termite #trends #material #experimentslinks: Pao Hui Kao, 'mislukte' lassen // rechts: Zach Stathopoulos termietenstoel voor Form & Seek

Cutlery by blacksmith Nils Hint #cutlery #gold #iron #nilshint #design #postmodernism #tableware #metal cutlery van Nils Hint

Schetsen op papier

Papier en pulp krijgen een hoofdrol in zowel mode als design. Papier is natuurlijk perfect materiaal om mee te experimenteren, het letterlijke ‘onbeschreven blad’, iets waarmee je nog alle kanten op kunt. 

Papier is bovendien basismateriaal voor allerlei andere materialen. Vilt en garen natuurlijk, maar ook porselein en hout, bouw- en isolatiemateriaal. Papier is goedkoop en kan eindeloos gerecycled worden - zelfs gebruikt wc-papier wordt uit het riool teruggewonnen om vervolgens te transformeren in bijvoorbeeld meubels en decoratieve objecten of fietspaden. Het grijzige, kleiïge onbewerkte materiaal vraagt ook om invulling; vorm en betekenis zijn nog onbestendig. 

Paper clay // Paola Paronetto #ceramics #paper #pulp #clay #paolaparonetto
Paper Clay, Paola Paronetto

Wood, made from recycled newspapers #dutchdesign #material #wood #paper #recycling #vij5
Newspaperwood, ontwikkeld door Mieke Meijer. Links: NewspaperWood desk by Greetje van Tiem voor Vij5; rechts: NewspaperWood met lasercut perforaties. Meer informatie: newspaperwood.com

Debbie Wijskamp: paper pulp vases for serax #debbiewijskamp #paper #Pulp #paperpulp #ceramics #dutchdesign
Debbie Wijskamp: vazen Paperpulp for Serax

De flexmens

We zeiden het al eerder: er is geen scheiding meer tussen werk en privé - al mutitaskend wisselen we voortdurend van rol en functie. Dat vraagt om een andere benadering van product en ruimte, zowel privé als openbaar. De vensterbank, de keukentafel, de gang, de tuin en de kast zijn (ook) productieruimtes geworden; de werkkamer of studio (ook) een comfortabele en gedecoreerde leefruimte. Is het werk of is het hobby? Zolang we geen zorgen hebben om de huur vinden we het vooral leuk om al die functies met elkaar te vermengen. Ook als we een kantoorbaan hebben hijsen we ons 's avonds in overall, koken we appelmoes voor de hele buurt of kruipen we achter de naaimachine. Creëren geeft ons invloed op onze eigen omgeving; creëren maakt blij.

Lokale productie; hacking als businessmodel
Daarbij komt dat kleinere merken en ontwerpers steeds vaker lokaal zoeken naar leveranciers voor productie. En andersom natuurlijk: productiebedrijven die samenwerking zoeken met designers om nieuwe collecties en producten te ontwikkelen. Langzaam maar zeker ontstaat zo opnieuw (economische) ruimte voor naaiateliers, weverijen, brei-, hout- en metaalfabrieken. Als ze maar flexibel zijn. Ook IKEA heeft dit begrepen. Met hun open source platform 'Delaktig'  kan iedere producent, ontwerper of consument IKEA-producten doorontwikkelen en/of aanpassen naar eigen behoefte. 

Nomadic chair by Jorge Penadés // #furniture #design #nomadic #flexible #wood #jorgepenades #trends
Nomadic chair van Jorge Penadés, onderdeel van de Nomadic collection. De stoel kan als een rugzak meegedragen worden; de houten onderdelen worden met elkaar verbonden middels metalen klemmen.

Lynko furniture system by Nalalia Geci #design #furniture #modular #flexible #interior #nomad #tinyhouse
Modulair opbergsysteem 'Lynko' door Natalia Géci

Layer London: scale woven image modular #layer #london #design #modular #woven #scale #sustainable
Duurzaam = modulair. Kamerscherm dat met je meegroeit of -krimpt door designbureau Layer

Materiaal: onverwachte toepassingen en combinaties
Een voortdurende vermenging van functies en rollen dus, die ook elkaars tegenpolen kunnen zijn. In mode vertaalt dit zich in wilde combinaties van materialen: denim en kant bijvoorbeeld, plastic en bont, vogelveren en metaal. Dat is niet per se functioneel. Het levert wel interessante contrasten op, nodigt uit tot verder onderzoek van de betekenis en toepassing van materiaal. Ook in wonen en interieur vind je onverwachte combinaties en toepassingen van materialen en mengelingen van functioneel, decoratief en ritueel. Immers: waarom zou tuingereedschap niet bloedmooi zijn? En waarom zou je het uitkrabben van de douchetegels niet als meditatie kunnen doen? 

Meer dan alleen functioneel. Links: tuingereedschap van Bacsac, rechts: borstels van Aya Zehavi #ritual #product #home #brush #gardentool #beauty @#trends
links: fetish garden tool van Bacsac, rechts: borstels van Aya Zehavi

Andrew Kudless for Matsys: concrete wall #concrete #cuddly #wall #architecture #interior
Betonnen muur van Andrew Kudless voor Matsys

Wiktoria Szawiel #resin #natural #fibres #furniture #design #landscape

Landscape within: designer Wiktoria Szawiel verwerkte onder meer riet, rotan en hars uit het landschap van haar jeugd in deze serie

Cardbox jewelry by David Bielander #jewelry #gold #davidbielander #cardbox"Kartonnen" sieraden in goud van David Bielander

Transnationale kleur- en vormtaal

Online communicatie en de prompte beschikbaarheid van informatie uit de hele wereld zorgt ervoor dat ontwikkelingen en verschuivingen in stijl niet meer geïsoleerd plaatsvinden maar samen kunnen vallen in verschillende gebieden, vertelt Lidewij Edelkoort. Ze wijst daarbij met name op de wereldwijde invloed van de sobere Scandinavische vorm- en kleurtaal in mode, design en food, en steeds sterkere impact van Afrikaanse vormen en kleuren. Wat ze gemeen hebben: de grafische dessins en de aandacht voor ambacht en details - ze spreken als het ware dezelfde taal.

Stool StudioEO // Erik Olovsson #furniture #color #blue #red #scandinavian #trends #boldcolor stool collection van StudioEO, ontwerp: Erik Olovsson (Zweden)

Dokter and Misses // design from South Africa #design #interior #furniture #color #southafrica #africarisingontwerp van Dokter and Misses (Zuid-Afrika)

Sebastian Herkner cabinet // Natalia Geci stool and boxes #design #color #stool #cabinet #drawers #trendslinks: kast uit de Tauber collectie van Sebastian Herkner (Duitsland), rechts: stool and boxes door Natalia Géci (Argentinië)

Optimisme 

De presentatie van Lidewij Edelkoort kende zeer veel verschillende invalshoeken, van 'transfiguration' tot 'transmutation'; alles gekoppeld aan ontwikkelingen in fashion. De postmodernistische rode draad daarin was die van een zoektocht naar nieuwe vormen - letterlijk en figuurlijk. Om daar te komen laten we ons beïnvloeden door verschillende culturen, tijdperken, technieken en materialen. Dat stemt positief: samen werken aan de ontwikkeling van alternatieven voor een systeem dat niet meer voldoet is 'the only way forward'. Op pad!

Geschreven door Anna Borsboom , oprichter en hoofdredacteur van Stylink
De trendseminars met Lidewij Edelkoort worden in Nederland georganiseerd door Appletizer 

02-04-2017 @ 10:40 :: 2 Reacties :: Reageer :: Link